29-09-2019, 15:26
Wcześniej podobny poradnik stworzyła Małgosia10 (klik), do którego zapraszam. Jednak w moim dodam kilka rzeczy od siebie .
Wskażę w nim także pewne rady dotyczące budowania i błędy, których powinniśmy unikać.
Wcześniej podobny poradnik stworzyła Małgosia10 (klik), do którego zapraszam. Jednak w moim dodam kilka rzeczy od siebie .
Dodatkowe informacje:
1) Nie każdemu może spodobać się domek wybudowany przeze mnie.
2) To, że zbudowałam go jako przykład do poradnika nie oznacza, że każdy musi budować identycznie.
3) Wskazując na błędy w budowaniu domków nie zakazuję ich budowania.
4) Najważniejszą zasadą jest to, żeby zbudowany domek podobał się wam, a nie innym.
5) Budowanie domków kropka w kropkę (np. z poradników yt) nie zwiększy waszych umiejętności. Bierzmy tylko inspirację z czyjegoś domku
i postarajmy się zbudować go samemu.
6) Polecam znaleźć jakąś fotografię z domem (nie z Minecraft'a) i spróbować odwzorować go w Minecraft - jest to naprawdę dobre ćwiczenie na wyobraźnię.
7) Nie każdy musi mieć super talent do budowania, żeby zbudować coś ładnego!
Zdjęcia zostały zrobione na trybie Creative.
Pierwszą rzeczą, którą powinniśmy zrobić jest szkielet domu. Określa on kształt naszej budowli. W trakcie budowania będzie się zmieniał. Starajmy się, żeby jego wymiary były nieparzyste (więcej o tym w RADY I BŁĘDY DOTYCZĄCE BUDOWANIA DOMÓW), czyli np. 15 długości x 9 szerokości. Ja najczęściej szkielet tworzę z kilku rodzajów bloków (tak jak widać na poniższych zdjęciach jest to blok diamentu, złota i szmaragdu), ponieważ wtedy ten zarys domku jest bardziej czytelny.
SZKIELET DOMU (gotowy)
Po zrobieniu zarysu domku, należy zamienić użyte bloki na właściwy blok - może to być jakikolwiek rodzaj drewna. W moim wypadku jest to zwykłe drewno dębowe. Ostatni etap szkieletu domku, w którym możemy jeszcze coś pozmieniać. Stwierdziłam, że mój domek będzie na podwyższeniu, dlatego podniosłam cały szkielet. Zrobiłam także wewnętrzny zarys, który przy tym etapie można pominąć i zrobić to na samym końcu przy robieniu wnętrza.
ŚCIANY
W tym etapie wypełniamy ściany, podłogi zostawiłam na koniec przy robieniu wnętrza. Ściany wypełniamy o 1 kratkę w tył od szkieletu domku (o tym także w RADY I BŁĘDY DOTYCZĄCE BUDOWANIA DOMÓW). W swoim przykładowym domku ściany wypełniłam rzeźbionym piaskowcem, który kontrastuje z dębowym drewnem, natomiast ściany piwnicy (fundament) uzupełniłam kamieniem. Przykładowe dobieranie ścian do obramowań domu (krawędzi) znajduje się na końcu poradnika.
OKNA I DEKORACJE ŚCIAN NA ZEWNĄTRZ
Okna umieszczamy w dowolnym miejscu, ale nie na wszystkich ścianach. Bloki, które można użyć: szkło (przezroczyste, białe) lub szyby (przezroczyste, białe). Ściany piwnicy (fundament) z kamienia ozdobiłam brukiem, schodkami i płytkami z bruku. Można też dodać brukowy murek. Ściany i okna możecie udekorować tak jak chcecie. Na zdjęciach macie kilka przykładów i chyba nie muszę się tu rozpisywać. Bloki, których możecie użyć: schodki, płotki, tabliczki, włazy, przyciski, liście, doniczki, dywaniki, furtki, płyty naciskowe.
+ kilka przykładowych zdobień ścian (na 2 zdjęciu dekoracja dla domków o parzystych wymiarach)
SCHODY
Schody do naszego domku nie muszą być wcale proste i symetryczne, ale mogą być niesymetryczne, wykręcone, co dodaje im oryginalności. Tak jak widać na zdjęciach schody zrobiłam wąskie u góry i szersze u dołu. Na początku były z samych świerkowych płytek, a później dodałam obramowanie z bruku. Bloki z których zrobicie schody możecie dobrać według własnych upodobań. Kilka drobnych szczegółów takich jak doniczki z kwiatami czy płotki urozmaicą wasze schody. Możecie schody wypełnić lub zostawić otwarte (tak zrobiłam ja). Do otwartych dobudujcie słupy, które będą je podtrzymywać, bo inaczej będą wisieć w powietrzu. Nie zapomnijcie także o balustradach (to czy je dodacie zależy od was). Jeżeli zdecydujecie się na domek parterowy to pomińcie ten etap.
DACH
Dach, który jest zbudowany z pełnych bloków wygląda według mnie ciekawiej od przeciętnego dachu ze schodków. Jeżeli zdecydujemy się na taki krok to najlepiej dodać jeszcze obramówkę z płytek (zdjęcia poniżej). Możemy też niektóre bloczki zamienić na dywaniki (jeżeli dach jest z wełny). Dach nie musi być z każdej strony symetryczny, możecie zrobić też kilka dziur. Dobieramy wielkość i kształt dachu do domku np. dach w kształcie trapezu lub trójkąta (w moim przypadku jest to trapez). Kształt dachu zależy od kształtu domku. Oprócz schodków czy drewnianych bloczków na dach można użyć też bloków gliny lub wełny (kolorowy dach przyciąga uwagę).
WNĘTRZE
W tym ostatnim etapie dodajemy sufit i podłogi, ale zanim to zrobimy warto zrobić szkielet wewnątrz. Mimo kolumn, mała przestrzeń będzie wyglądała na bardziej przestronną. Nie budujcie podłogi i sufitu z tych samych bloków co ściana, ponieważ będą się wtedy ze sobą zlewać! Oprócz tego jednego elementu wnętrze tworzycie według własnej decyzji. Pamiętajcie o dodaniu drzwi wejściowych!
Nie pokażę jak udekorować wnętrze, ponieważ w tym akurat najlepsza nie jestem, ale również w środku tego domku nie ma za wiele miejsca. Skupiłam się jedynie na pokazaniu wam jak stworzyć domek od zewnętrznej strony .
Jednym z najczęstszych błędów jest budowanie ścian domku o parzystej liczbie bloków. Większość typów domków powinno mieć nieparzyste wymiary (mając na myśli typy mówię tu o domkach medieval i wykluczam np. domki modern, które mają zazwyczaj parzyste wymiary). Ma to ogromne znaczenie w późniejszym etapie budowania dachu, ale również w innych rzeczach jak np. rozmieszczenie okien.
ŹLE - klik
DOBRZE - klik
DACH
Widzimy ten błąd dość często. Nie da się ukryć, że budowanie dachu jest jednym z najtrudniejszych etapów tworzenia domku,
ale można się postarać i zrobić go o wiele lepiej niż te niżej.
ale można się postarać i zrobić go o wiele lepiej niż te niżej.
Wysuwamy dach 1 kratkę dalej oraz 1 kratkę niżej i już uzyskujemy o wiele ładniejszy dach. Nie wymaga to wielkich umiejętności. Jeżeli mamy większy wybór bloków (tak jak na Creative) to postarajmy się, żeby dach nie zlewał się ze ścianami.
DOBRZE - klik
ROZMIESZCZENIE OKIEN
Coś co nie wygląda najlepiej to łączenie szkła bądź szyb z krawędziami domku. Najlepiej, gdy minimalna odległość od krawędzi do okna będzie wynosiła 1 blok.
ŹLE - klik
DOBRZE - klik
Odradzam również wstawiania okien na całą długość ściany tak jak w poniższym przykładzie. No chyba, że wasz domek ma być wieżą widokową.
ŹLE - klik
DOBRZE - klik
ŚCIANY
Kolejny z najczęściej spotykanych błędów to budowanie ścian w poniższy sposób, czyli łączenie krawędzi budynku (czasami nie ma nawet krawędzi różniących się od ścian rodzajem bloku, co już wygląda nie najlepiej) ze ścianami - nazywa się to klocem. Jeżeli nie chcecie, żeby wasz domek wyglądał jak jeden wielki kloc to cofnijcie ściany do tyłu o 1 bloczek. W ten sposób uzyskacie wgłębienie, które nada waszemu domku charakter.
ŹLE - klik
DOBRZE - klik
☾
DSC: mayshka#1440
DSC: mayshka#1440
✮